Snadné obrábění malých obrobků na nejnovější kompaktní frézce Haas CM-1

19.08.2016 06:50

Pro obráběcí dílny, které hledají velmi výkonnou kompaktní frézku určenou k obrábění malých součástí v menších výrobních prostorách, přináší společnost Haas Automation Europe novou generaci frézek CM-1 s vřetenem s 30 000 ot./min a pětiosým obráběním.

Výroba malých součástí může pro průměrnou dílnu znamenat značné nároky na obrábění. Maličké otvory, jemné tvarové profily, extrémní přesnosti a dokonalé dokončování povrchu se mohou ukázat jako příliš obtížné úkoly pro větší CNC stroje. Odpovědí na tyto požadavky je kompaktní frézka Haas CM-1 – stroj s malým půdorysem nabízející vysoce přesné řešení obrábění jak pro velkoobjemovou výrobu, tak pro prototypování malých, velmi přesných 2D a 3D komponentů, které se používají například v odvětví komunikací, letectví, zdravotnictví a zubního lékařství.

Frézka CM-1 se vejde do většiny nákladních výtahů a nabízí pojezdy 305 x 254 x 305 mm v osách X, Y a Z, stůl s T-drážkami 508 x 254 mm, vřeteno s kuželem ISO 20, 30 000 ot./min, 3,7 kW a automatický měnič nástrojů s 20 kapsami. Maximální pracovní posuvy jsou 12,7 m/min, s rychloposuvy 19,2 m/min pro zkrácení doby cyklů.

Frézka CM-1 je vybavena řízením Haas příští generace (NGC), které představuje rychlý, inteligentní, plynulý a esteticky příjemný CNC systém s nejsnadnějším ovládáním ve své třídě. Zákazníci s tímto strojem získají přímočarou, velmi přehlednou navigaci, dynamické nastavení nulových bodů obrobku (DWO) a řízení středového bodu nástroje (TCPC) – pro zjednodušení obrábění ve 4 a 5 osách, a také zcela nový systém vizuálního programování (VPS) k programování v G-kódu. Další standardní výbava zahrnuje funkci otáčení a změny měřítka souřadnic, programovou paměť 1 GB, rozhraní Ethernet, modul detekce výpadku napájení a mobilní monitorování HaasConnect.

Z řady volitelných příslušenství mají zákazníci k dispozici například vřeteno s 50 000 ot./min, bezdrátový intuitivní systém sondování, rozšířenou paměť na 64 GB, připojení WiFi, pohony 4. a 5. osy a dvouosý otočný stůl TRT70.

Stůl TRT100 umožňuje vysokorychlostní, přesné polohování pro obrábění 3 + 2 a plný pohyb v 5 osách při obrábění malých obrobků. Malá velikost a nízká hmotnost z něj činí perfektní doplněk pro novou frézku CM-1, přičemž rychlosti indexování až 620 stupňů/s na ose otáčení zkracují doby cyklů.